MЁNYRA E ABDESIT

 
Mos kopjo…! PDF Printoni E-mail
Shkruar nga ...   
e enjte . 07 qershor 2012
 Kopjimi në provime ngërthen në vete disa dëme dhe mëkate, siç janë: 1. Marrja e asaj që nuk i takon (diploma); 2. Ngrënia e pasurisë pa të drejtë në momentin që punon me atë diplomë...

Nuk lejohet kopjimi në provime, duke u bazuar në argumentet e përgjithshme në
ndalimin e mashtrimit. Kështu që ajo përfshin mashtrimin: në shitblerje, në këshilla, në marrëveshje dhe kontrata, në besnikëri, në provimet e shkollave dhe instituteve etj.

Argument është fjala e Muhamedit alejhi selam: ”Kush na mashtron neve nuk është prej nesh”. (Shënon Muslimi)
Nga Ebu Hurejre transmetohet se Muhamedi alejhi selam ka thënë: ”Nuk është prej nesh ai që na mashtron”.
Kjo shprehje tregon për ndalesën e mashtrimit në përgjithësi.


Kopjimi në provime ngërthen në vete disa dëme dhe mëkate, siç janë:

1. Marrja e asaj që nuk i takon (diploma).
2. Ngrënia e pasurisë pa të drejtë në momentin që punon me atë diplomë.
3. Dëmtimi i posteve, administratës dhe specializimeve për shkak të mos kualifikimit të drejtë.
4. Përfshirja në ryshfet dhe hyrja nën mallkim në momentin kur kopjuesi jep pasuri për t’iu lehtësuar rruga e kopjimit.

Është obligim për atë i cili është sprovuar me kopjim që të pendohet tek Allahu dhe të mos kthehet asnjëherë në atë vepër të shëmtuar.

Allahu e di më mirë!

Përshtati: Valdet Kamberi
 

 

 

 

 
Copyright © 2006-2012 Pėr Ty Motėr. Fuqizuar nga VIVA4 Solutions.