MЁNYRA E ABDESIT

 
A e ke obligim agjėrimin nėse e ki fėmijėn nė gji? PDF Printoni E-mail
Shkruar nga --   
e mėrkurė. 18 gusht 2010
Pyetje:

Selam alejkum!

Desha të pyes se a e ke për obligim agjërimin nëse e ki fëmijën në gji?

Faleminderit dhe ditë të mirë.Përgjigje:

Alejkum selam ve Rahmetullah!

Po, agjërimin e ramazanit e ka obligim çdo mysliman, që është i moshës madhore, është i shëndoshë psikikisht dhe fizikisht, që nuk ka pengesën e përkohshme të ciklit mujor apo lehonisë dhe që është brenda vendit (jo në udhëtim) . Pra, me agjërim të ramazanit obligohet edhe femra shtatzëne si dhe ajo që e ka fëmijën për gjiri. Kjo është në esencë. Ndërsa nëse femra e ushqen fëmijën e porsalindur me qumësht gjiri dhe me asnjë ushqim tjetër përcjellës, si dhe në rast të agjërimit të nënës i rrezikohet sasia e mjaftueshme e qumështit fëmijës, atëherë lejohet të mos agjërojë nëna derisa të rritet fëmija dhe të pavarësohet në ushqim ose të kalojë edhe në ushqim ndihmesë nga gjiri i nënës, dhe ditët e paagjëruara duhet t’i kompensojë ditë për ditë.

Kjo situatë mund të jetë relative, varësisht prej shëndetit të nënës dhe gjatësisë së ditës kur është ramazani. Ka nëna që i përballojnë agjërimit dhe njëkohësisht e ushqejnë fëmijën pa problem. Të tillat obligohen me agjërim gjatë atij ramazani dhe nuk iu lejohet të hanë në ramazan me justifikim të ushqimit të fëmijës.

Allahu e di më së miri!


                                                            Muhamed Dërmaku
 

 

 

 

 
Copyright © 2006-2012 Pėr Ty Motėr. Fuqizuar nga VIVA4 Solutions.