MЁNYRA E ABDESIT

 
A lejohen duatė gjatė ciklit mujor...? PDF Printoni E-mail
Shkruar nga --   
e mėrkurė . 09 shtator 2009
Pyetje:


Es-selamu alejkum!

Desha ta di se a e ndryshon lutja kaderin dhe a më lejohet të them dua dhe të bëj lutje [në gjuhën shqipe] nëse jam me cikël mujor në Natën e Kadrit [ose ne dhjetë netët e fundit pasi nuk dihet se në cilën natë bie saktësisht]?

Përgjigje:

Alejkumus selam ve Rahmetullah!
Në një hadith që e transmeton Tirmidhiu, i Dërguari, lavdërimi dhe paqja e Allahut qofshin mbi të, ka thënë:
"Nuk e ndryshon kaderin gjë, përveç duasë dhe nuk shton jetën gjë, përveç bamirësisë."
Allahu thotë:
"Allahu fshin çfarë të dojë e ngulit çfarë të dojë (në këtë libër);
dhe tek Ai është Libri amëz."
(Err-Rra’d, 39)
Dijetarët këtë hadith dhe këtë ajet si dhe argumente të tjera që kanë të bëjnë me ndryshimin e kaderit, i vlerësojnë si argumente që e ndryshojnë njohjen që e kanë melaiket e jo që vet caktimi i Allahut në Levhi Mahfudh ndryshon, pasi për këtë gjë ka argumente të tjera të drejtpërdrejta ku Allahu ka thënë:
"S’ka fatkeqësi që godet tokën dhe ju, që të mos jetë e shënuar në Libër (Leuhi Mahfûdh) më parë se ta krijojmë atë. Kjo për Allahun është vërtet e lehtë!"
(El-Hadid, 22)

Po ashtu i Dërguari, lavdërimi dhe paqja e Allahut qofshin mbi të, ka thënë: "Janë ngre lapsat dhe janë tharë fletët!"
Pra, caktimi paraprak i Allahut është i përfunduar para krijimit të krijesave, kurse edhe vet duaja dhe ndryshimin që mund ta bëjë ajo është po ashtu e shkruar në Levhi Mahfudh.

Ndërsa sa i përket pyetjes tjetër, po lejohet të recitoj dua dhe sure edhe në origjinal (arabisht) e mos të flasim për në shqip gjatë ciklit menstrual. Për më gjerë rreth kësaj teme shtypeni këtë link:
http://pertymoter.net//index.php?option=com_content&task=view&id=1483&Itemid=30


Allahu e di më së miri!                                                  Muhamed Dërmaku
 

 

 

 

 
Copyright © 2006-2012 Pėr Ty Motėr. Fuqizuar nga VIVA4 Solutions.