MЁNYRA E ABDESIT

 
Stresi gjatė shtatzėnisė sjell skizofreni te fėmija PDF Printoni E-mail
Shkruar nga Jehona Kamberi-Telqiu   
e shtunė . 16 shkurt 2008
 

 


 St resi përkufizohet si, nje shpërndarje mendore ose emocionale, brenga ose hidherim, si pasojë e një shtypje apo lodhje mendore. Nga ana e vet, kjo shtypje apo lodhje mendore vjen si pasojë e nje ngjarjeje jashtë përvojave të përditëshme, që përjeton njeriu.

Stresi mund te veproje mbi cilin do dhe te përjetohet me frike, tmerr dhe humbje te shpresave. Shkaku më i rendomtë qe shpie në një pasojë të tillë është psh: një kërcënim serioz për jetën,për humbjen e fëmijës apo të bashkëshortit, për shkatërrimin e një mardhënie te ndieshme. Trauma mund të përjetohet pas një aksidenti ne grupe njerezish, luftera, fatkeqesi natyrore etj.

Në gjendjën fizike të një njeriu te stresuar shfaqen keto simptoma: dhimbje koke, ndryshim oreksi,luhatje tensioni, lodhje të shpejtë, pagjumësi, rënie ne peshe, ethe, dhimbje muskujsh, rrahje të forta të zemres etj.

Nënat të cilat kalojnë forma të ndryshme të stresit gjatë periudhës së shtatzënisë, shtojnë mundësinë që tek fëmijët e tyre të paraqitet rreziku i shfaqjes së skizofrenisë. Periudha e shtatzënisë është periudhë shumë delikate që duhet t’i kushtohet një kujdes i veçantë. Trajtimi, ushqimi, puna dhe   veprimtaritë e përditshme shoqërohen me probleme të ndryshme gjatë shtatzënisë. Të gjitha gratë që përjetojnë stres gjatë shtatzënisë dhe e kalojnë atë me probleme të ndryshme, fëmijët e tyre përfundojnë në skizofreni.

Çdo grua kur është shtatzënë është shumë e ndjeshme dhe ndryshon emocionalisht. Këto ndikojnë edhe te fëmijët. Ata fëmijë, nënat e të cilëve kanë stres të madh gjatë shtatzënisë, do të kenë probleme fizike, sëmundje të zemrës e sëmundje të ndryshme dhe rreziku që ata fëmijë të jenë skizofrenë është 67 %.
Skizofrenia është sëmundje psikike me simptome që përfshijnë halucinacionet, deluzionet dhe ndryshimet e shpejta që ndikojnë në gjendjen shpirtërore. Shfaqja e infeksioneve të ndryshme gjatë shtatzënisë, gjendjet e vazhdueshme me grip e me strese njihen si shkak kryesor i paraqitjes së skizofrenisë te fëmija. Gjatë periudhës së shtatzënisë gruaja duhet të pushojë, të shëtitë dhe të jetë e qetë.
Teknikat për t’iu shmangur stresit janë:

1) Organizimi i kohës.
2) Gruaja duhet të jetë vazhdimisht me avdes, të lexojë Kur’an, të dëgjojë Kur’an, të lexojë hadithe që t’i shmanget stresit, mund të lexojë edhe jetën  e sahabëve, të dëgjojë ilahi.
3) Të shoqërohet me njerëz të mirë, me besimtarë.
4) Të ketë mendime të mira, të mendojë për bukuritë e xhenetit.
5) Ta ndalë stresin me dhikër.
6) Për ndonjë problem të këshillohet me njerëz të ditur.
7) Ta qetësojë vetveten me mendime të mira, duke i larguar të këqijat.
8) Të shëtitë lehtë në natyrë, p.sh.: në kopshte të bukura, parqe.  
 

 

 

 

 
Copyright © 2006-2012 Pėr Ty Motėr. Fuqizuar nga VIVA4 Solutions.